Ανθοιάματα Bach

Η αρχή

  Τα ανθοϊάματα Μπαχ παρασκευάστηκαν το 1930 από τον γιατρό και ομοιοπαθητικό Έντουαρντ Μπαχ στην Αγγλία. Όταν κάποια στιγμή αρρώστησε βαριά, και του έδιναν μόνο λίγους μήνες ζωής, διαισθητικά στράφηκε στον κήπο του σπιτιού του στην Οξφόρδη. Εκεί ξεκίνησε να κάνει πειράματα με τα φυτά και κατέληξε σε 38 ανθοϊάματα από άνθη, δέντρα και ένα από πηγή νερού. Ο Έντουαρντ Μπαχ έγινε καλά από την ασθένεια του και έζησε για 19 χρόνια ακόμη.

  Σήμερα εκεί που ήταν το σπίτι του, εδρεύει το διεθνές κέντρο Μπαχ, που συνεχίζει να παράγει τα ανθοϊάματα με τον τρόπο που τα παρασκεύαζε εκείνος.

Η αιτία όλων των ασθενειών

  Ο Έντουαρντ Μπαχ πίστευε ότι όλες οι ασθένειες είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής σύγκρουσης που βιώνει ο κάθε ένας από εμάς. Καθώς είναι δύσκολο να εντοπίσουμε και να παραδεχτούμε μόνοι μας τα αρνητικά συναισθήματα μας, μπορούμε να λάβουμε βοήθεια από διάφορες μεθόδους προκειμένου να ισορροπήσουμε ξανά.

  Ακριβώς αυτού του είδους τη βοήθεια, παρέχουν τα ανθοϊάματα Μπαχ. Συναισθήματα, όπως φόβος, αμφιβολία, αδυναμία, θλίψη, ανυπομονησία, υπερδιέγερση, κριτική, ευθύνονται για τις ασθένειες μας. Εντοπίζοντας αυτά τα συναισθήματα, διαλέγεις το κατάλληλο ανθοΐαμα. Έτσι ξεκινάς να καθαρίζεις αρχικά, και σε δεύτερη φάση να ανακαλύπτεις τη θετική σου πλευρά, ώστε να μένεις στη ζώνη της υγείας.

  Ο Μπαχ, πίστευε ότι, η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα μια εδραιωμένης, αρνητικής νοητικής κατάστασης και ότι θεραπεύοντας αυτήν τη νοητική κατάσταση, θα μπορούσε να προληφθεί η ασθένεια ή αν αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί, να ανακουφιστεί ο ασθενής και να επιτευχθεί η ανάρρωση. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν για το Μπαχ, τα αρνητικά συναισθήματα φόβου, αγωνίας ανησυχίας κλπ, τα οποία μειώνουν τη ζωτικότητά μας και μας αφήνουν εκτεθειμένους σε κάθε είδους ασθένειες.

  Θεωρούσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς και πρέσβευε πως όταν ο νους και η ψυχή ισορροπούν, τότε ο άνθρωπος αυτοθεραπεύεται. Η γνώση της δύναμης των λουλουδιών και η επίδρασή τους στη ψυχολογία των ανθρώπων δεν είναι κάτι καινούργιο. Από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξαν γνώσεις και πρακτικές, μερικές από τι οποίες έχουν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας, με τη μορφή εθίμων και συνηθειών.

  Δεδομένου ότι τα συναισθήματά μας δείχνουν καθαρά, την αρμονία ή τη δυσαρμονία που υπάρχει μέσα μας και αυτές με τη σειρά τους δημιουργούν επιπτώσεις στη σωματική μας υγεία, η εξυγίανση και η απαλλαγή από αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μέσα από τη χρήση της Ανθοθεραπείας, θα επιφέρει την ίαση τόσο σε ψυχολογικό όσο και σωματικό επίπεδο.

Πως είναι η συνεδρία για τα ανθοϊάματα

  Η πρώτη συνεδρία γίνεται με απλό τρόπο. Έχεις μπροστά σου το κουτί με τα 38 ανθοϊάματα και διαισθητικά διαλέγεις τα 5 μπουκαλάκια σου. Αυτά, αντιπροσωπεύουν τις διάφορες φάσεις της ζωής σου και αντικατοπτρίζουν την ποιότητα αλλά και τους φόβους σου στα διάφορα στάδια σου. Αφού τα διαλέξεις, γίνεται η ερμηνεία της επιλογής σου. Εκεί αντιλαμβάνεσαι σε ποια σημεία υπάρχει μέσα σου η εσωτερική σύγκρουση που προκαλεί την όποια ανισορροπία ή και την ασθένεια. Στη συνέχεια φτιάχνεται το προσωπικό σου ανθοΐαμα, που είναι μια μίξη από σταγόνες από τα μπουκαλάκια που επέλεξες.

  Μπορείς να παίρνεις 4-5 σταγόνες στη γλώσσα σου κάποιες φορές μέσα στην ημέρα. Δεν έχουν άρωμα ή γεύση και οφείλουν τη θεραπευτική τους δράση στις δονήσεις του κάθε φυτού αλλά και στη λεγόμενη “μνήμη του νερού”. Αν χρειαστείς και δεύτερη συνεδρία την κάνεις τρεις βδομάδες με ένα μήνα μετά την πρώτη.

Η θεραπεία

  Αυτό που θα παρατηρήσεις όταν ξεκινήσεις τις σταγόνες σου, είναι μια αναμόχλευση των συναισθημάτων που σε έφεραν στο σημείο να ζητήσεις τη θεραπεία. Κάποιοι φόβοι, συναισθήματα ή καταστάσεις θα έρθουν στην επιφάνεια απλά για να θεραπευτούν. Δε θα αντιμετωπίσεις δύσκολες καταστάσεις ή κρίσεις, όμως θα έχεις μια συναισθηματική αναστάτωση και μια πνευματική αναζήτηση που κρίνονται απαραίτητες για τη θεραπεία.

Τα 4 στοιχεία της φύσης

  Τα ανθοϊάματα είναι ξεχωριστά καθώς χρειάστηκαν και τα 4 στοιχεία της φύσης για να γίνουν. Ρίζωσαν στη γη, ταΐστηκαν από τον αέρα, βοηθήθηκαν από τον ήλιο ή τη φωτιά στο να μεταδοθεί η δύναμη τους και κατέληξαν στο νερό για να δυναμώσει η ευεργετική τους δράση.

Ο Μπαχ χώρισε τα αρνητικά συναισθήματα σε 7 κατηγορίες :

Και αυτά είναι τα 38 ανθοϊάματα Μπαχ σε μια συνοπτική περιγραφή τους :